Ahad, 18 Mac 2012

TUTORIAL : Print Screen

assalamualaikum
hye peeps

X_6ce567e0_large 

hari ni aku nak ajar cara nak print screen cara yang amat mudah so jangan malu malu nak belajar okey. tanya ja apa pun kalau aku boleh ajar akan ku cuba ajar kalau tak boleh tu sila jmpa cik lyssa secret la.. hehehe :)

let's begin.

first of all tau tak print screen tu apa?
print screen tu macam ni

psssttt : nak gambar yang besar klik gambar ok !


macam tu la print screen dah faham ok jom belajar !

1. klik button " PRT SC SYS RQ " yang ada dekat keyboard korang tu. macam gambar bawah.


nampak kan macam dalam picture tu yes tekan button tu.

2. pergi dekat paint. tak tau paint tu apa ok tengok bawah ni.


klik paint tu.

3. then klik " PASTE " tak tau paste tu dekat mana tak pa jangan risau aku ada gambar nak tunjuk.


nampak paste tu kan yes klik cepat. good job nanti dia akan jadi macam ni.


4. ok crop kan dekat mana korang nak print screen tu. contoh la dekat sini.


dekat tempat yang aku anak panah kan tu kan. korang nak crop tempat tu ja yang lain tu korang nak buang.
next step

5. klik " CROP " nampak tak dekat mana ? 


nampak tak crop tu . yes klik ja dekat situ then adjust la dekat tempat yang korang nak crop tu. jadi la macam ni


nak hitam kan macam yang dekat anak panah aku tanda tu tak tahu nak buat macam mana? 

6. klik ja dekat sini.


nampak tak straight line tu . yes klik dekat situ dan bt straight line dekat mana word yang korang nak tutup kan.

dah dapat macam mana. 
ok good job
selamat mencuba 
bye.

itu sahaja.
see ya.
kalau tak faham jangan malu malu nak tanya. kaunter pertanyaan sentiasa terbuka. 



3 ulasan:

Ira Shazlan berkata...

THANKS ! :)

Tanpa Nama berkata...

Android ble x??

AMALINA YAAKUB berkata...

ira : most welcome.
anon : tak boleh