Selasa, 25 Disember 2012

" Remember You Never Stop Dreaming and Enjoy The Ride " - Michelle Phan -

Assalamualaikum
hye peeps

599901_10150933186697882_1110671500_n_large

- Michelle Phan -

Everyone know her right? 
ke tak kenal? hahaha kalau korang perempuan yang sangat minat dengan conteng conteng muka ni mesti korang kenal dia, if tak memang korang tergaru garu kepala la tak kenal dia, tapi tak pa biar aku kenalkan dia, ewah macam dia kakak aku pulak kan nak kenal kenal kan orang. ( tapi kalau aku ada kakak macam dia giler aku bangga kot hahaha bukan sebab dia famous tapi ada something dalam diri dia yang orang lain tak da ).

aku kenal dia sebab YOUTUBE hehehe :), yeah youtube satu platform untuk someone express dia punya opinion, hobby, tips, or tutorial about something. tapi aku hurmm tak la kot nak guna youtube as expresskan apa yang aku rasa sebab suara aku sedap sangat orang dengar :)

dia mula sebagai bukan sesiapa, tak da orang kenal dia pun tapi sekarang tengok lah dia siapa, dia mula orang kenal dan mula menjadi inspirasi untuk semua orang.

kalau korang tengok video dia korang akan tahu siapa dia, and baca la sikit kisah hidup dia, korang akan rasa WOW hebatnya dia sebab dia mampu berdiri hanya dengan cara yang sebegini dan dia sangat kuat orangnya. 

--------------------------------------------------------------

It's Halloween, and Michelle Phan is 5 years old. Her classmates have come to school in glamorous princess costumes that cascade and billow. One girl, she remembers, is beautiful in a saffron Belle gown from Beauty and the Beast. But Michelle's family is on food stamps. No princess dress for her. Instead, she finds a paper plate and a red lipstick. She smooshes a crimson nose center and sketches a face around it. A lion. A strong cat. She wears it like a mask. The princesses laugh. For Michelle Phan, the stomach-pit pain that comes with inadequacy never quite goes away. But lessons last longer. Now, she understands, she did what others couldn't. "I made something out of nothing."

Memory. Michelle Phan is 7. Her father leaves the family for good. Years before, he had fled Vietnam with Phan's mother during the war. In America, they had children. He worked in construction, she as a manicurist. Michelle grew up in her mother's beauty salon, painting flowers on clients' acrylic fingertips. But her father had a secret. He was gambling away the family's rent money, she said. They got evicted and moved again and again — Massachusetts, California, eventually Tampa, where they stayed for good after he left. "I would live in one place, and remember packing up and getting in that van," she said, her eyes trailing. "When you know that you're the reason your family is suffering. . . . Having all that burden, all that guilt, you need to get away." She hasn't heard from him. Does he know how well she's doing?
Memory. Michelle Phan is 18. It's time to fess up. Her mother, hard-working but poor, desperately wants Michelle to become a doctor. Medicine is prestigious. It's secure. It's the only logical way. She studies dermatology at Tampa Bay Technical High School, but inside, she knows she won't be happy for life. She explains art college to her mother, who is heartbroken. So Phan makes a promise. "I will make this work."
klik sini kalau nak tau lebih siapa dia sebelum dia sekarang { HER STORY }
-----------------------------------------------------------------
and now she have 2 million subscribers on her youtube channel and more than a billion people see her video, how awesome she is right. { Youtube Channel } . and now she has, her own product, it's called IPSY, " beauty by you ".  
kegigihan dia untuk berjaya buat aku rasa wow hebat wanita ni, mungkin bagi orang lain dia hanya biasa biasa tapi bagi aku she work for it, this is what she want, bila kita tengok dia dulu dan sekarang banyak bezanya, kalau korang ikut dia punya video korang akan nampak perubahan dia sedikit sedikit, dari bukan sesiapa sekarang dia adalah inspirasi untuk wanita. mungkin ada yang kata kenapa nak jadikan dia inspirasi, dia dah la non-muslim and bla bla kan biasalah manusia ada ja yang tak kena dengan mata diorang, tapi bagi aku apa salahnya kita ikut yang baik dari non-muslim, ada banyak kebaikkan kan, kenapa kita hanya nak tengok yang buruk ja dekat diorang, kita jadi manusia, 
jadi manusia yang perlu ada misi dan visi untuk berjaya. kalau awak nak awak mampu buat tapi kalau awak tak nak biar beribu manusia paksa awak pun, awak takkan nak.
---------------------------------------------------------------------------

bila tengok video ni akan nampak kesungguhan dia dan kata kata semangat yang dia beri untuk kita jangan berhenti untuk bermimpi.

" i like to make goals but i don't like to make expectation " - michelle phan -

so guys selagi boleh bermimpi, jangan berhenti kerana pasti mimpi itu akan tercapai bila kita tahu apa yang kita nak.

so bye
see yah.

p/s : she's my inspiration :)



Tiada ulasan: