Jumaat, 28 Disember 2012

Soalan Yang Sentiasa Ada Jawapan :)

assalamualaikum
hye peeps

96334879498740301_yfpvlxun_c_large

sebenarnya jawab jawab soalan ni bila dah tak da kerja dan bosan giler sedangkan aku ada ja banyak kerja yang nak kena siapkan tapi entah rasa malas dan malas so aku tinggalkan hahaha. so aku jawab la soalan soalan yang sering blogger tag yang aku save tapi belum sempat nak menjawab. tapi best jawab soalan soalan mengarut macam ni hahaha.
1) Apakah perkara yang anda lakukan apabila sedang bersedih?
- aku akan nangis ja la whole day then dah penat tidur pastu bangun dengan ceria ( tips ni sila ikut ).
2) Apa sifat buruk anda yg dari dulu lagi xboleh nk ubah?
- mudah lupa banyak benda, nama orang tu sememangnya lah then suka letak barang merata rata pastu mula kalut nak cari. ( jangan ikut sifat buruk macam ni adik adik ).
3)  Perkara apa yg dapat mengembirakan hari-hari anda?
- my family, my friends, and song.
4) Zaman belajar or zaman bekerja yg best & kenapa best?
- still student kan so zaman belajar la. sebab aku boleh jumpa ramai manusia dan banyak ragamnya and aku boleh admire orang ramai waktu belajar hahaha ( buruk buruk perangai ).
5)  Tempat yang paling anda teringin nak pergi?
- mekah, australia, paris, belanda 

6) 5 perkara yg anda tidak suka?
- penipu
- pemberi harapan 
- ular 
- manusia yang spesies perasan segala hal
- manusia yang pentingkan duniawi sahaja.
7) Anda anak ke-berapa di dalam family?
- anak sulung hehehe.
8 ) Apa pandangan anda tentang remaja zaman sekarang?
- ermm aku pun remaja bagi aku remaja zaman sekarang terlalu berani dan membuatkan aku takut dengan keberanian diorang ( in negative way la ).
9) Jika diberi peluang bercuti, kemana anda hendak pergi?
- aku nak pergi laut, sebab laut kesukaan aku.
10) Lagu apa yang anda minat & ada cerita disebalik nya? kisah cinta ke?hehe
- take my heart by soko. ada kisah ermm fikirkanlah.
11) Apa tittle ada sekarang single? married? in relationship? o complicated

- selagi aku tak kahwen entah la status aku apa hahaha.
12) 5 wishlist awak (tak kesah la dah tertunai or belum)
- aku nak ada driving licence.
- aku nak kereta sebiji please !
- habiskan diploma
- continue study on degree and master insyaallah, semua atas kehendak DIA kan, aku ikut apa perancangan yang telah DIA tetapkan.
- aku nak jadi millionaire ! ( hakhakhak )
13)  kalau dah bosan yang amat tahap dewa, demo buat gapo?
- kacau habis semua orang hahah.
14) 5 lagu wajib time karok
- aku tak suka karok karok bagai ni sebab tahu suara sedap sangat sangat hahaha.
15) minat kpop? :p minat sape woii? hehehe
- minat juga, minat taechyeon, suzy, wooyoung, soo hyun, iu.
16) bile nak kawen? muehehehe
- aku menunggu orang datang pinang aku sebenarnya hahaha, entah la siapa siapa. suh mama ja lah tolong carikan calon.
17) binatang or serangga paling ditakuti
- ulaqqq
18) fav kaler. satu jeeeee. jgn tulis bebanyak! XD
- biru.
19) social networking yang dimiliki?
- alah macam tak tahu. eleh...

20) brand henpon sekarang
- iPhone 8 :P


akhir kata bye hahaha

p/s : ahad dah mula kelas dan aku rasa malas nak pergi kelas oh Ya Allah tolong la rajinkan diriku ini.
p/s : amalina yaakub jangan boros hahaha


Selasa, 25 Disember 2012

" Remember You Never Stop Dreaming and Enjoy The Ride " - Michelle Phan -

Assalamualaikum
hye peeps

599901_10150933186697882_1110671500_n_large

- Michelle Phan -

Everyone know her right? 
ke tak kenal? hahaha kalau korang perempuan yang sangat minat dengan conteng conteng muka ni mesti korang kenal dia, if tak memang korang tergaru garu kepala la tak kenal dia, tapi tak pa biar aku kenalkan dia, ewah macam dia kakak aku pulak kan nak kenal kenal kan orang. ( tapi kalau aku ada kakak macam dia giler aku bangga kot hahaha bukan sebab dia famous tapi ada something dalam diri dia yang orang lain tak da ).

aku kenal dia sebab YOUTUBE hehehe :), yeah youtube satu platform untuk someone express dia punya opinion, hobby, tips, or tutorial about something. tapi aku hurmm tak la kot nak guna youtube as expresskan apa yang aku rasa sebab suara aku sedap sangat orang dengar :)

dia mula sebagai bukan sesiapa, tak da orang kenal dia pun tapi sekarang tengok lah dia siapa, dia mula orang kenal dan mula menjadi inspirasi untuk semua orang.

kalau korang tengok video dia korang akan tahu siapa dia, and baca la sikit kisah hidup dia, korang akan rasa WOW hebatnya dia sebab dia mampu berdiri hanya dengan cara yang sebegini dan dia sangat kuat orangnya. 

--------------------------------------------------------------

It's Halloween, and Michelle Phan is 5 years old. Her classmates have come to school in glamorous princess costumes that cascade and billow. One girl, she remembers, is beautiful in a saffron Belle gown from Beauty and the Beast. But Michelle's family is on food stamps. No princess dress for her. Instead, she finds a paper plate and a red lipstick. She smooshes a crimson nose center and sketches a face around it. A lion. A strong cat. She wears it like a mask. The princesses laugh. For Michelle Phan, the stomach-pit pain that comes with inadequacy never quite goes away. But lessons last longer. Now, she understands, she did what others couldn't. "I made something out of nothing."

Memory. Michelle Phan is 7. Her father leaves the family for good. Years before, he had fled Vietnam with Phan's mother during the war. In America, they had children. He worked in construction, she as a manicurist. Michelle grew up in her mother's beauty salon, painting flowers on clients' acrylic fingertips. But her father had a secret. He was gambling away the family's rent money, she said. They got evicted and moved again and again — Massachusetts, California, eventually Tampa, where they stayed for good after he left. "I would live in one place, and remember packing up and getting in that van," she said, her eyes trailing. "When you know that you're the reason your family is suffering. . . . Having all that burden, all that guilt, you need to get away." She hasn't heard from him. Does he know how well she's doing?
Memory. Michelle Phan is 18. It's time to fess up. Her mother, hard-working but poor, desperately wants Michelle to become a doctor. Medicine is prestigious. It's secure. It's the only logical way. She studies dermatology at Tampa Bay Technical High School, but inside, she knows she won't be happy for life. She explains art college to her mother, who is heartbroken. So Phan makes a promise. "I will make this work."
klik sini kalau nak tau lebih siapa dia sebelum dia sekarang { HER STORY }
-----------------------------------------------------------------
and now she have 2 million subscribers on her youtube channel and more than a billion people see her video, how awesome she is right. { Youtube Channel } . and now she has, her own product, it's called IPSY, " beauty by you ".  
kegigihan dia untuk berjaya buat aku rasa wow hebat wanita ni, mungkin bagi orang lain dia hanya biasa biasa tapi bagi aku she work for it, this is what she want, bila kita tengok dia dulu dan sekarang banyak bezanya, kalau korang ikut dia punya video korang akan nampak perubahan dia sedikit sedikit, dari bukan sesiapa sekarang dia adalah inspirasi untuk wanita. mungkin ada yang kata kenapa nak jadikan dia inspirasi, dia dah la non-muslim and bla bla kan biasalah manusia ada ja yang tak kena dengan mata diorang, tapi bagi aku apa salahnya kita ikut yang baik dari non-muslim, ada banyak kebaikkan kan, kenapa kita hanya nak tengok yang buruk ja dekat diorang, kita jadi manusia, 
jadi manusia yang perlu ada misi dan visi untuk berjaya. kalau awak nak awak mampu buat tapi kalau awak tak nak biar beribu manusia paksa awak pun, awak takkan nak.
---------------------------------------------------------------------------

bila tengok video ni akan nampak kesungguhan dia dan kata kata semangat yang dia beri untuk kita jangan berhenti untuk bermimpi.

" i like to make goals but i don't like to make expectation " - michelle phan -

so guys selagi boleh bermimpi, jangan berhenti kerana pasti mimpi itu akan tercapai bila kita tahu apa yang kita nak.

so bye
see yah.

p/s : she's my inspiration :)



Ahad, 23 Disember 2012

Polimas : Semester 2 Kembali, AWESOME

Assalamualaikum
hye peeps


: tolong jangan cari muka aku dekat atas tu sebab tak da : 
kuikuikui

yeah semester 1 baru ja habis hari tu, and now semester 2 pulak yeah aku tahu aku junior hahaha tapi alah senior dengan junior tak jauh beza pun umur kan kan kan. 
 16.12.12 mula dah kelas kami yeah dah mula san subject first aku kenal is business mathematics dan aku tahu dia adalah additional mathematics yang sangat kawan baik aku, hurm sangat kawan baik dan now aku rasa oh god please help me, sesak nafas tengok subject tu hahaha

semester 2 ni tak da apa yang berubah pun still jumpa muka muka classmates yang lama, tapi muka muka lecturer yang baru, dan kelas yang baru :) 
( ada budak carry subject hensem )

DAT2A dapat ketua dan penolong baru hohoho, yang lama letak jawatan dah maybe dia tak sanggup dah kot kami buli dia, tak pa ketua yang baru ni kita buli dia lagi dah la dalam kelas pendiam, harap dekat luar ja dia ramah, hahaha tapi pandai tak dapat disangkalkan lagi :)
Amaq and Aqilah good luck :) 

aku ambil 8 subject yang 1 tu normal co-curiculum wajib ambil kan, aku choose puteri islam ( sila buat muka percaya hahaha ) *tipu tipu*


ini lah subject subject yang bakal menjadi kawan baikku untuk sem 2 ini hopefully aku boleh buat dan mampu dapat apa yang aku targetkan, walaupun rasa susah tapi tak pa kita cuba, selagi kita ada kudrat jangan berhenti mencuba. hidup tak boleh give up, kalau kita tahu kita nak benda tu kita tak boleh stop selagi kita tak dapat.

*makan di kafe masih sama aishh bila makanan yang bertukar wajah ni, sem baru dah ni* tetiba masuk bab makan.

akhir kata dari saya ( skema ) DAT2A lakukan yang terbaik untuk semester 2 ini, dan untuk Amalina Yaakub fokus, mu tak boleh main main dah, jangan banyak verangan sangat dalam kelas and please kurangkan minuman yang bergula dan berchocolate banyakkan minum air kosong. ( bukan untuk aku ja pesanan ni tapi untuk semua ).

p/s : rugi tak ikut Hazim and Auni bosan pulak duk rumah hari ni. kalau tak wuuu release tension aku sampai esok. adeh :) 


ok lah bye korang
love you


Sabtu, 22 Disember 2012

Mr. B : Happy Birthday My Life ( 2 Years Mr.B )

Assalamualaikum
hye peeps

174866398003362679_ys9raqkn_c_large

21 DISEMBER 2010

happy birtfday Mr.Blog yang ke 2 tahun, oh nampaknya dah 2 tahun blog http://lavender498032.blogspot.com beroperasi yang banyak menyimpan semua apa yang berlaku dalam hidup seorang hamba Allah yang bergelar Amalina Yaakub. sesungguhnya blog sebagai medium untuk aku mencoretkan segalanya yang tercatat dalam hidup aku semoga menjadi kenangan untuk aku bila aku dah tua. 

first aku berblog sebab saja bila tengok kawan aku best ja menulis aku pun nak juga ikut at the end now dah 2 tahun nampaknya usia dia. belum cukup 5 tahun lagi kalau tak dah boleh hantar pergi tadika hewhewhew.

sepanjang aku menulis ada banyak kenangan pahit dan manis yang tercipta hanya sebab berblog. adakalanya dengan berblog kita dapat kenal ramai orang yang bermacam latar belakang yang kita sendiri tak pernah terfikir. dan berblog juga aku mampu mengekspresikan pendapat dan pandangan aku yang penuh dalam fikiran hahaha.

dan dengan blog juga mengajar aku berubah menjadi insan yang lebih baik walaupun tak mampu menjadi insan sebaik kalian semua tapi hanya dengan blog yang mampu mengubah hidup seseorang, dan dengan penulisan seseorang lah aku rasa seperti aku ingin menjadi lebih baik dan belajar untuk lebih dekat dengan Pencipta diriku ini.

and
HAPPY BIRTHDAY MR.B aka MR. BLOG, I LOVE YOU. 
you give me a good memories and bad memories that always in my mind.
THANK YOU
readers for reading.

bye

Sabtu, 15 Disember 2012

What We Get Based On What We Did

Assalamualaikum
hye peeps

Tumblr_lj3z79wjga1qzma3ao1_500_large
10.12.12 result aku officially keluar dan alhamdulilah tak de kena repeat paper ka apa ka lulus semua, yang tu yang paling aku harap sangat. bila result keluar ja first aku tengok bukan CGPA aku tapi tengok lulus ka tak dan alhamdulilah again semuanya okey sahaja. mula mula cuak la juga nak check result, macam mana tak cuak sebab aku tahu aku ni macam mana hanya student biasa biasa ja bukan student yang luar biasa hahaha :).

aku sebenarnya takut kena carry paper sebab sepanjang minggu exam aku demam panas kot, dengan suara giler merdu, habis merdu lah dan hidung pun masa masa tu jugalah dia nak buat manja manja dengan aku, perghh memang menguji kesabaran hahaha tapi nak buat macam mana dugaan exam kan. dan yang paling teruk buku langsung tak boleh tengok macam orang normal tengok, aku sempat study sikit sikit ja selamatlah ada gap setiap subject so kadang kadang tu lepas baca sikit then berhenti sikit sampai la habis semua chapter. demam ka tak demam ka still kena study semua chapter kan. 

dan memang exam ni aku study hurmm aku dapat rasa result aku bakal kecewa dah la baru sem 1 fuhhhhh memang nervous kot. target 4 flat tu kena buang ketepi ja la kan. hahaha. btw aku bersyukur apa yang aku dapat sebab itu usaha yang dah aku lakukan. terima dengan redha sahaja lah.



this my result ( redha )
walaupun tak sehebat classmates aku yang lain tapi tak pa aku dah cuba sebaik yang mungkin, mungkin ini rezeki hahaha :)

ok bye 
see you again !

love you !


Isnin, 10 Disember 2012

Hidup, Suatu Kisah Yang Unik

Assalamualaikum
hye peeps

205090_182353105241423_1060337345_n_large

hidup kita sebenarnya lagi unik dari sebuah novel yang kita kata unik. hidup kita ni lebih indah dari sebuah novel yang diakhirinya sebuah kebahagiaan. hidup kita ni lebih banyak dugaan dan kesedihanya dari sebuah novel yang penuh dugaan dan debaran menanti para pembaca.

hidup kita, kita yang mencorakkanya, Allah bagi kita nyawa, Allah beri kita Ibu dan Ayah jadi sebagai manusia kita yang mengaturkan hidup kita sama ada baik atau buruk, kita yang berhak memilih siapa yang ingin kita berkawan dan kadang kadang kita juga memilih siapa yang ingin kita cinta sedangkan Jodoh itu Allah sudah tetapkan, kita hanya perlu tunggu dan berusaha menjadi seseorang yang berguna dan memberi kebaikkan kepada semua manusia.

Hidup manusia sangat unik ada yang begini ada yang begitu dan kadang kadang kita melihat kita lah manusia yang paling malang sedangkan ada yang lagi malang dari diri kita, adakalanya kita melihat kitalah yang paling berkuasa sedangkan ada yang lagi berkuasa dari diri kita.

kita mencari kesempurnaan dalam diri seseorang sedangkan kesempurnaan tu sendiri kita yang kena menjadikan ia sempurna bukan hanya melihat dan berfikir apa yang sempurnanya hidup kita. 

hidup manusia susah nak lari dari kisah hati dan perasaan ( cinta la cinta la takkan tak tau, jatuh cinta gitu ). secara peribadinya manusia sangat mudah jatuh cinta dan kecewakan cinta. kadang orang yang 
kita suka tak sukakan kita kadang kadang orang yang kita tak suka tapi sukakan kita, yang membezakan hanya kenapa begitu senang kita jatuh cinta sedangkan cinta itu kadang kadang mampu membuatkan hidup kita musnah. bagi aku jatuh cinta tak salah cuma salahnya bagaimana kita jatuh cinta dan mengapa kita jatuh cinta. kadang kadang kita ni jatuh cinta tak ikhlas pun kan. kadang kadang tengok orang lain bercinta kita pun nak juga walaupun hati tak suka pun orang tu kan. 

tapi apa pun kita kena tahu hala tuju hidup kita bagaimana, macam mana kita nak mencorakkan hidup kita yang satu ni. dan dalam semua hidup kita haruslah seimbang dari segi semuanya, agama, pendidikan, pekerjaan, pelajaran, family, kawan kawan dan semua nya kita satu umat. 

so guys 
jangan pernah menganggap hidup ni sebagai buang masa tapi anggaplah hidup ni sebagai satu cabaran untuk kita tempuh untuk kita tahu kuat manakah diri kita dalam menempuh setiap dugaan yang diberi.
have fun guys.

p/s : Alhamdulilah result dah keluar, bersyukur pada Allah atas keputusan yang aku dapat amin walaupun tak sehebat awak awak dan awak tapi alhamdulilah.

bye


Ahad, 2 Disember 2012

Babysister ( Budak Budak Comot )

Assalamualaikum
hye peeps

P20_large

Ingat jadi babysister senang ka? hahaha sangat sangat susah, macam mana la orang boleh buka nursery untuk kanak kanak kan? hurmmm kalau aku mahu  rasa WOW pening kepala on the spot. nak kata aku tak suka budak budak tak juga nak kata aku suka sangat budak budak pun tak juga tapi okey la 50-50 ada suka ada tak suka yang penting kita hargai kanak kanak betul kan.

" STOP CHILDREN VIOLENCE  "

sayangi kanak kanak macam mana ibu sayangkan kita. jangan kasari diorang sebab diorang hanya seorang kanak kanak yang tak tahu apa apa. diorang hanya tahu main dan nangis itu aja. diorang masih belum boleh berfikir macam mana kita yang dah besar ni berfikir. sayangi la kanak kanak wahai manusia. kita sebagai yang tua sudah tahu berfikir dengan waras mesti lah tahu bezakan antara baik dan buruk kan.

" LOVE THE CHILDREN "

yeay.
bye see ya.