Jumaat, 14 April 2017

Review : Cathy Doll Aloe Vera Soothing Gel

Assalamualaikum,
Hari ni baru ada masa nak review tentang beauty product yang rasanya last aku review lama juga lah. So today I wanna share to you guys something yang affordable dan worth every cent you spend. Even sangat murah dan totally perfect untuk sesiapa yang memang suka kan Aloe Vera.

So, aku nak review tentang satu produk yang dah lama sangat aku pakai, dan tak sangka dia dah jadi macam A MUST dalam skin care aku. Say hye to Catchy Doll Aloe Vera Soothing Gel. Under beauty product dari Catchy Doll ni range dia sangat comel-comel, cute, rasa macam so girly sangat tau. Actually yang aku guna ni bawah range suntection. 






Ini rupa dia, kalau rasa macam tak pernah jumpa kan, so itu lah dia.

Salah satu korean 's product, seriously sekarang ni ramai giler perempuan dekat luar sana tu sangat obses dengan korean beauty. Sebab? mudah ja, kulit depa flawless, cerah, bersih giler nak mampus weyh. Aku yang perempuan ni pun rasa perghhhh giler lah cantik weyh. Bayangkan even lelaki korea pun kulit depa kalah kulit aku ni. Astafirullah. 

Sebenarnya, aku beli secara tak sengaja dekat guardian. Waktu tu aku tengah cari sunblock yang sesuai untuk kulit aku, so macam biasa bertapak lah aku dalam Guardian berjam dan cari yang sesuai dengan kulit aku dan aku jumpa sunblock dari cathy doll juga dan bawah range yang sama dan aku SUKA! hari lain lah aku cerita. Insyaallah.

So aku jumpa something yang attract mata aku dan aku beli, jadi dah beli kita pakai la kan. So aku rasa best giler nak matey letak dekat muka. SUMPAH! tak tipu. Ini bukan sponsor post. 

Sebelum ni kalau aku guna Aloe Vera gel muka aku mesti jadi berpeluh esok tu, jadi macam extra moisturise yang  macam tak best sangat dan macam lagi burn esok tu. Sedangkan aku guna nak hilangkan burn tapi lagi burn. Itu sangat merisaukan seorang Amalina.

Banyak kali aku mention dekat post-post sebelum ni, yang aku memang jenis cepat kena sunburn. Bila kena tu, selalu aku kena heal dengan duduk ja dalam bilik 2-3 hari, bagi hilang. Tak pun aku tak akan pakai apa-apa dekat muka even sunblock. Sebab bila aku burn, kalau lagi aku bertempek muka aku dengan semua tu, lagi worst. Itu cara aku sebelum ni nak hilangkan sunburn.

So cerita dia berkisah, satu hari tu aku kena burn sebab aku pergi mana entah, memang berjemur sakan la weyh. Balik tu, macam nampak mata dan gigi ja hahahahaha. So macam oh my god! 

Then aku just macam geram sangat aku bantai ja pakai produk ni, malam before tidur aku letak, after aku bangun dan solat semua, aku letak lagi dalam 20 minit aku biar pastu cuci. Memang jadi routine hari-hari lah waktu tu. Dan result dia sangat aku tak expect. Burn aku hilang, dan muka aku moisturise yang memang aku perlu ja. Tak naik jerawat apa pun, dan dia hilangkan oil seeds dekat muka juga. Aku sangat impress dan sekarang it become my essential guys. 





Tak sticky,
Senang nak apply,
Just macam water base,
dan
Sangat lembutkan kulit.

Aku personally rated 4.5 over 5 tentang produk ni, tak ada apa yang tak okey, bagi aku semuanya sesuai dengan kulit aku yang memang sedia macam ni, dan aku rasa juga dia boleh hilangkan jerawat lah. Aku perasan bila waktu yang tiba jerawat muncul, faham-faham la kan, dia macam kecutkan jerawat aku dan tak sakit. I feel grateful. 

So, kalau nak beli boleh beli dekat Guardian, any guardian yang ada dekat Malaysia ni, harga pula aku tak ingat berapa, aku rasa macam RM 20 something atau RM 30 something, yang pasti tak sampai RM 50 pun la. Try it out okey guys. 

So see yah.
gerak lu.

Selasa, 11 April 2017

Where Google Maps Bring Us?

Assalamualaikum,
Sumpah ini cerita yang dah berkurun dan aku baru ada masa nak cerita, aku ingat nak tulis waktu aku cuti mid sem hari tu, macam why not kan, iya lah, macam lepas aku balik Langkawi so aku nak juga la kemas blog yang satu ni apa patut, sekali demam weyh nak dekat seminggu. Mula dari malam aku nak balik Kedah sampai la lagi 2 hari nak balik UPM balik aku demam dan sangat tak larat. Lemah!

Aku boleh cakap kan weyh, jaga la kesihatan baik-baik, demam sangat lah tak best, tapi dalam demam aku ikut juga kawan-kawan baik dunia akhirat aku pergi Langkawi, itupun puas kena ugut dengan mama aku suruh makan ubat. Ma aku memang suka ugut-ugut ni guys. Hahaha. Sayang mama muach!

EH! aku nak cerita apa yang aku buat bila ada satu masa dan ketika itu kami sangat bosan dekat bilik, so dengan rajinnya, Qila Lala drive dengan jayanya pusing apa yang ada dekat sini. 

So inilah apa yang google maps bawa kami keliling Putrajaya. Menikmati keindahan alam dan spend time bersama 2 manusia yang aku kenal dekat UPM. 


merekalah kakak-kakak aku yang selalu aku buang masa bersama tapi ini baru 2 aku ada lagi 9 kakak yang sangat sado macam aku pernah mention dalam post tentang lepak dekat Seoul Garden.


Kami di Taman Botani Putrajaya. Kalau yang suka dengan nature dan rasa nak lari kejap dari dunia yang serabut dengan macam-macam hal. Moh le buang masa dekat situ. Sumpah weyh boleh release masalah yang memberat.


AKU?
Tak pernah ready dengan setiap click* click*
LOL. PENIPU!




Untung ada photographer yang tak berbayar. Tak payah cakap, dia memang suka ambil gambor kita. Senang guys, senang.


Lepak-lepas sana sambil makan mcd yang kami bawa, sembang itu ini. Dah kenyang. So pusing-pusing la apa ada dekat situ. 




Then jumpa satu tempat yang cantik dengan bangunan-bangunan Morocco, kalau aku tak salah la, sebab aku pun dah lupa, iya lah itulah namanya bila benda yang dah lama berlalu, hang baru nak cerita dan post.


Aku syak, waktu ni aku gaduh dengan Zaza.
Macam aku pernah cakap, aku akan gaduh dengan  dia every 5 minutes kalau kami duk sesama.
Maaf itulah budak-budak kan.



Then pusing-pusing dekat satu tempat around Putrajaya yang ada Hot Balloons tu. 
Maafkan satu perangai manusia yang satu ni, selalu lupa itu ini. Entah la guys, rasa tua sangat sekarang bila asyik lupa itu ini.


Masjid Besi!
Sangat cantik.
Boleh tak bila fully siap, one day aku nak akad nikah dekat sini?
Ma! Bah! please hahahahahahaha

So chekidout video kami bertiga dekat Putrajaya :P boleh click link ni >>>>> https://www.youtube.com/watch?v=c8umvzxHtjw ataupun click ja dekat bawah ni.



So itulah sepanjang satu hari kami hanya berpandukan google maps, tak guna duit yang banyak hanya plays as a tourist dekat negara sendiri, dan menghayati apa yang ada depan mata.

Less things is more precious than anything. You dont need a lot of money or any luxurious place to feel the moment, to feel happy or feel blessed. All you need it just a destination and someone you do really love so much or someone new that can create the moment together. Dont be afraid to try on something new in this beautiful life, because every new things you try does bring a lot of meaning till forever. Lets create the moment! 

P/s : ha! cerita yang dekat Langkawi entah pulak la kan seorang Amalina na menaip kan. I do feel happy with anyone and any place I go with. Love every person I know. See you guys soon. Maybe tomorrow, or not sebab Audit menunggu hahaha. 

Sabtu, 25 Mac 2017

Challenge Samyang Cheese with Mighah Aref (Video)

Assalamualaikum,
Aku dengan Mun ada lah join challenge spicy samyang ni dekat youtube, dan video tu dah upload lama pun, cuma aku baru nak update dekat sini.

Aku manusia yang agak busy the past few month, and even gonna be so busy tomorrow with Law's test and need to do it some questionnaire about transportation's industry, I'm swear! I do not know anything about that Industry and me a loser. 

Oh by the way jangan lupa join entrepreneur's carnival pada 28 dan 29 April 2017 dekat pekarangan parking kereta depan dewan besar, UPM Aku dan geng geng ART2U ada buka gerai dan jual handmade's craft. Jangan lupa beli :) Jangan lupa Follow, Like dan Comment dekat official Instagram kami ART2U Instagram FOLLOW TAU! Muach. Love from us. Thank you guys. 

Maaf, iklan pulak, aku nak cerita pasal Samyang Cheese ni yang utama. Aku mengaku aku bukan manusia yang makan pedas, kalau aku makan pun, bagi ada rasa ja dalam makanan aku, sebab aku bukan suka pun. Aku lebih prefer masak kicap dan sangat suka semua yang berkaitan dengan masak kicap, contoh. ayam masak kicap, nasi makan dengan kicap, erm ikan masak kicap, apa lagi? just name it lah, aku suka ja. Yang pedas-pedas ni aduhai, bukan setakat kurang suka even perut pun boleh tahan buat hal bila pilih untuk makan.

Mun??? tak payah cakap lah, dia memang jenis makan pedas. Makan apa pun akan ada ja cili hijau tu, tapi mostly kawan aku dekat UPM ni memang jenis makan pedas dan mereka memang geng-geng abah aku la cerita dia. Tapi yang paling makan pedas dekat sini, adalah seorang Amirah dan seorang Haijah. Giler lah geng geng ni. We (excluding me) gonna try burger pedas nanti. Bila? entah? time free mungkin. 



So itulah rupa dia, jangan risau, ianya sangat HALAL dan boleh dimakan tanpa perlu ada rasa was-was. Tapi kalau hang jenis was-was, jangan makan nanti jadi haram pulak.

So aku dengan angkuhnya, ikut la join challenge ni dengan Mun, sebabnya mudah, aku suka rasa. Even aku tak suka tapi aku sangat suka rasa makanan baru. Korean Food, aku sangat suka cuba dan well boleh kena lah dengan tekak,

Samyang Cheese, expectation aku macam, cheese yang macam mozarella cheese apa semua tu lah dalam tu, sekali cheese serbuk, tabur dalam Mee dia tu. Bau tenusu dia sangat kuat, manusia yang memang tak suka bau susu dan minum susu, dia agak lagi mencabar minda dan hidung dan segalanya lah. Cuma, dia kurang pedas pada yang flavour yang biasa tu. 



Itulah adalah Mun. so meet her guys.

Sebelum makan boleh la senyum segala, sekali masuk ja sudu yang ketiga aku rasa, aku dah start nak nangis macam sedihnya hidup yang aku sedang lalui ni. Sumpah pedas weyh, dan aku tak suka gila. menyampah! PEDASSSSS!

Aku makan memang tak habis! aku mengalah awal dan denda satu hal lagi. Masyaallah. Siapa yang kalah kena minum air garam segelas. Satu sudu penuh weyh geng-geng tu campak dalam mug. Masin jangan cakap lah, tetiba rasa malam tu aku dapat darah tinggi, dan rasa badan aku dicuci sebersihnya. 

ESOK punya cerita....
Selamat tak da kelas kan, cuti. So masuk keluar toilet. so padan muka self! hahahaha. Tapi satu pencapaian yang bagus untuk seorang Amalina bila dia mampu juga makan bersudu-sudu, kalau tidak satu sudu pun belum tentu dia boleh telan. Selalunya kalau aku makan, sos dia aku letak half ja atau 1 sudu lebih ja, bukan satu packet lah yang pasti.

Kalau dekat rumah, kalau memang craving sangat aku masak dia, bagi kurang pedas dan aku campak ja apa aku nak campak dalam kuali tu. Walaupun muka tak reti masak tapi kepada bakal suami saya yang tak tahu entah siapa, nanti saya belajar er awak, kalau Financial Account yang ber series pun saya boleh belajar, ini apa ada hal setakat masak untuk awak. 

LOL! 

So lets check it out video kami dua. https://www.youtube.com/watch?v=kWEH4yweiIw <<< boleh click situ atau tengok dekat bawah ni. 


Maafkan perangai bukan-bukan aku.
HAHAHAHA
see yah guys.



Jumaat, 24 Mac 2017

Craving : Seoul Garden

Assalamualaikum,
Sihat? hope semakin sihat dengan jayanya dan makin membesar macam mana pipi aku makin hari makin macam simpan makanan dalam pipi. Entah la simpan makanan dalam pipi buat apa entah.

Bulan lepas aku lapar sangat sangat Seoul Garden, so aku ajak bebudak bebudak comel ni makan dekat sana, sebagai student yang bagus, jangan nak membazir sangat sampai setiap minggu makan Seoul Garden, memang botak la kepala abah dengan mama dekat rumah tu layan kerenah anak tak sedar diri satu ni. Astafirullah.

Dalam satu sem, tu rasanya Seoul Garden masuk dalam list untuk jadi tempat 12 manusia "comel" berkumpul dan sembang macam itu tempat dia punya. Iya la kan, situ ja kau boleh lepak lama-lama sambil makan sampai kau rasa nak muntah balik kan.

Sebenarnya, orang yang paling craving tu, makan hak alah, tak tera mana, sumpah, makan entah la. Craving sangat la tu bagi dia. Apa pun makasih akak-akak sado sekalian, mereka memang sado dan aku juga hahahahahahahahahaha.

Sado badan dan juga sado hati, tak mudah merajuk kalau kena bahan, tak mudah mengalah walau pun kena marah teruk, dan tak mudah tetiba belah dan pergi macam tu ja sebab terasa hati hal-hal budak-budak. Erghhh, manusia perangai bermacam, hati kena kuat sikit! hahaha. Dan mereka adalah manusia yang terbaik aku kenal dekat sini.

THANK YOU!
THANK YOU!
THANK YOU!
THANK YOU!


sepatutnya 12 manusia "comel" tapi lagi 2 manusia "comel" ikut "kawan" memasing yang ada benda perlu disettlekan bersama. So 10 out of 12. 





Love from us to every person we really do love so much.
eh! eh! eh!




Mayam paling spoiler, masyaallah sister, bahagia benor muka tu.
Aku nampak kebahagiaan tu. *sembunyi sikit double chin*




Aku tak boleh betul muka 2 budak bertuah ni.
Nak buat apa sebenarnya? My god Mayam dengan Til.
Kau ingat dah serious sangat la muka tu?
Yang lain tak ada pulak muka buruk buruk untuk buat kutukkan.




Aku dah cakap, ini memang muka simpan makanan dalam mulut tu.
Masyaallah.




Muka proper sikit, tapi itu pun tidak lah.
Dah macam senyum gatal dah aku tengok muka sendiri.
:(

Macam mana pun perangai memasing, mereka adalah yang terbaik yang wujud dalam hidup aku sepanjang dekat UPM ni, aku bersyukur aku kenal dengan mereka. Sorang-sorang ada karakter sendiri, yang buatkan hidup tak hitam putih. Kena bahan itu ini, perkara biasa, Aku selalu juga kena, memang akan kena bahan bermatian bila hal Sabah keluar, salah aku, aku yang mulakan, adeh. Tapi itu cerita 1st year ni dah nak masuk 3rd year tapi masih kena. I'm regret. Dan paling tak dapat lari kena bahan dengan sorang-sorang bila cabut undi minggu lepas untuk buat assignment Islamic Finance about zakat based on negeri, then tiba-tiba aku tercabut undi dan dapat negeri Sabah bah. Memang!!! perkara biasa lah kena bahan. Memang tak boleh nak counterattack lah. 

P/S : Ohhhhh baru ingat, hari tu ada orang tanya, "tak takut ka, budak yang selalu hang kena bahan tu baca blog hang dan jumpa hang ada cerita pasal dia, even sikit, tapi ada kan, macam bagi hint."
Personally, aku rasa, dia takkan baca dan takkan jumpa lah blog aku ni. I dont think so. Facebook, Twitter, Instagram pun aku tak rasa dia tahu, nak cari blog macam impossible juga lah, aku tak rasa dia tahu nama yang aku guna. setakat "Amalina" banyak lagi orang nama tu, even batchmates aku pun ada 2 orang nama sama, itu belum lecturer lagi hahahahahahahahaha. Kalau seandainya betul lah dia tahu, fuyoooooooo me so impressed. Just wanna say a short greeting "hye". Well I dont think la.

EH!!!!!! Okey kembali

Should I smile or should I laugh about cabut undi? then I choose to laugh. Why so funny?

By the way, thank you sebab menceriakan hari-hari aku yang selalu homesick, aku anak tunggal, memang manja tu akan keluar dengan orang yang aku rapat, Sabar la weyh dengan aku tau. Aku tak tahu macam mana nak jadi matang, kadang-kadang ya aku matang tapi 70% aku tak pernah matang. I'm so sorry kalau aku selalu clingy dan menyusahkan itu ini,

Apa pun yang pernah terjadi, aku sayang semua orang. Deep inside of my heart, I'm so blessed! Thank you! One day all the memories we create, gonna become a moment that so hard to let go. I'm gonna miss you guys more when the time we graduate and go separate ways. I promise, all of you will remain in this heart. FOREVER.

Rabu, 22 Mac 2017

Special?

Assalamualaikum,
Dan hye I am back.
Sekarang aku agak busy, ya la bila dah kembali dengan kerja yang agak banyak jadi kena lah bertabah sikit. Sebenarnya banyak ja lagi kerja yang tengah menunggu tapi kadang-kadang hidup ni kena juga lari dari dunia yang memenatkan kejap dan cari dunia yang mampu tenangkan kepala yang kusut sekejap. 

Hari-hari aku kan call mama, benda tu memang wajib yang akan masuk dalam list harian. Tak kisah la sesibuk mana aku, atau tak sesempat mana pun aku kehulu kehilir. Aku akan call mama, dan cerita semua benda, apa yang jadi sepanjang hari tu, kadang-kadang tengah sembang boleh tertidur. She's everything for me, and Abah for sure my penyelamat dan satu-satu nya lelaki yang tak akan luka kan hati aku, macam mana pun perangai buruk aku yang keluar.

Tiba-tiba ada satu hari tu, mama aku tanya tentang someone special, dah ada atau belum? dan aku pasti, she's gonna know the direct answer hahaha, saja nak provoke sebenarnya tu. hahaha. Kalau dah ada, sah-sah she's gonna be my very 1st person yang akan tahu. 

So jawapan aku, *gelak yang berpanjangannnnn kesudah* adeh dah 23 tahun tapi belum ada, mungkin itu yang merisaukan aku rasa. Entah la kan, nak berkawan dengan seseorang ni bukan nya macam aku pilih nak makan apa hari ni. Kalau la hidup untuk pilih seseorang dan angkat dia jadi someone yang istimewa semudah itu, aku rasa semua orang takkan ada status "single".


Then aku tanya la, kenapa mama tanya, then jawapan ma aku mudah ja, "tadi makcik sebelah tanya, ina ada berkawan dengan sesiapa tak?" so I was like "oh okey." tak tahu nak bagi reaction apa. Hahaha kalau boleh send emoji dekat mama maybe emoji muka perempuan yang tepuk muka tu. hurmmm.

Pastu mula la aku ni, mengarut bab cinta ni, yang pasti mama aku tahu, aku pernah sukakan seseorang dan orang tu juga lah yang buat aku rasa "I dont want to feel this feeling anymore." Zaman sekolah tu biasa lah bercinta ni, gatal kan on that time. Tapi cinta yang entah apa-apa, monyet sangat waktu tu. So bila sekarang, nak serious? Its take a lot of time kot. Btw, "you" teach me a lot about love's life lol, and one thing yang aku belajar tak semua yang kita minat akan rasa apa yang kita rasa, sometime, kita kena juga rasa ditolak orang, sebab kita juga pernah menolak orang lain. Dan untuk yang ditolak, just dont think too much about that. Yang menolak, you have that right, since this is your life, so need to choose wisely kan.

Bab cinta? pasangan hidup? bila nak kahwin? memang sangat complicated nak jawab, kadang-kadang jalan terbaik, just follow apa yang telah dirancang oleh Allah. sebab sah-sah dari dalam perut lagi dia dah rancang apa yang terbaik yang bakal hidup kita lalui. Kita kenal atau jumpa seseorang pun dia yang rancang. Tetiba hati tersuka kau, dia juga yang rancang, tetiba orang tu tak suka balik, dia juga yang rancang. Hidup adalah hidup, macam mana pun perancangan terbaik yang telah kita buat, kalau Allah cakap itu bukan apa yang dia nak kita lalui, semua tu tetap tak akan jadi kan.

Untuk apa susah susah fikir sampai depressed dan rasa nak lari dari realiti, ada jodoh tak kemana, dengan siapa pun, dengan orang macam mana sekali pun, gemuk, kurus, hitam, putih, tinggi, pendek, itulah yang telah tertulis dan itulah yang terbaik. Kita merancang dan juga merancang dan rancangannya sebaik-baik nya lah. Come on, doa yang baik-baik.

Jangan biar hati terluka, jaga hati sebaiknya. Kalau dah luka, nak heal tu makan masa juga lah. Tapi once kau dah heal, even orang tu lalu depan mata pun, kau boleh tak perasan dia, sebab kau dah memang 100% heal.

Erm just, aku nak cakap, bila kita manusia terlalu hambakan diri untuk cinta manusia, sekali rebah, susahnya nak bangun, sekali terluka, lamanya nak baik, ketenangan apa tah lagi, hilang entah kemana. Tapi bila kita hambakan diri untuk-Nya, walau rebah, mampu bangun, walau terluka, lukanya tak dalam, malah ketenangan yang setenang-tenangnya, kau akan rasa dan kau tahu. He's the best for you and a true love gonna follows you nearly and neatly.

P/S : Tetiba bab cinta pulak masuk. Ada yang comment post-post aku sebelum ni,Yes, aku baca semua komen hangpa weyh, cuma tak approved comment and become public ja la. hahaha. Kalau yang ada aku balas tu, yes aku ada jawapan apa nak balas kalau yang aku tak balas tu, maksudnya, aku tak tahu nak balas apa hahahaha.


Ahad, 19 Februari 2017

New Semester and Everything New (Diary)

Assalamualaikum,
Sejak masuk semester baru, sibuk macam biasa, minggu 1st pun dah banyak benda kena settle kan. Phewww. Penat tapi itulah pengalaman kan. Dah stop merunggut Amalina!

Selagi bergelar seorang pelajar, guna lah sebaiknya gitu. hahaha. Kadang-kadang aku rasa macam aku ni suka juga buang masa dengan benda yang tak patut, entah la perangai yang satu ni susah juga lah nak tepis. Dah cuba tepis dengan sehabis dan sepower yang boleh. Alih-alih datang juga perangai tak semengah aku tu.



Hampir dah 2 tahun survive dekat sini, quite fun dan scary sometime, tak boleh nak buat apa, nak-nak bila aku sendiri yang wujudkan scary tu, OMG betul sebab aku ingat sem ni aku selamat tapi rupanya tak. Masih perasaan scary itu wujud. Cuba neutral kan semua sepanjang cuti sem tetiba masuk week 1 hati kembali asid, alkali dan haish. 

Asyik cakap dah move on tapi entah........... LOL ( a BIG LOL for me )

Belajar terima baik buruk depan mata dengan mata yang tertutup sebab tak nak rasa apa-apa yang negatif yang menghancurkan hidup yang bahagia, tapi macam tetap kena buka mata dan terima segala yang menyakitkan. Hahaha. Tengok ja lah sampai bila perasaan bahagia ni bertahan. Harap bertahan sampai hujung sem. 

Tapi.........

Dunia yang dicipta dekat sini, berbeza dengan dunia yang dilalui, sampai sekarang, masih rasa kekok, masih rasa serba tak kena, tapi kawan-kawan, manusia yang terbaik yang muncul dan buat dunia yang hitam putih jadi color-color uolls. Mereka the best la. Terima kasih sebab wujud dan layan kerenah budak manja dan tak matang. 

Hopefully, this semester went well and let's Allah ease the journey of every person I love. The best things will happen if keep doing the good things. Be good and do good. Thats it. 

Done, marilah sambung kerja Audit dan Law. 
bye 
love you
muachhh


Jumaat, 10 Februari 2017

Top 10 Fri : K-Drama 2016

Assalamualaikum
So Friday its back, so its time to list TOP 10 yang jadi favourite aku dalam apa apa yang aku boleh listkan, so ini baru 1st post yang aku create untuk TOP 10 FRI and hope everyone enjoy as much as I enjoy it to do this list.

Hari ni aku list kan TOP 10 K-DRAMA yang aku tengok sepanjang tahun 2016 dan aku rasa sangat lah SWAG (gaya macam Kim Bok Joo) dan kalau hangpa peminat Drama Korea, wajib tengok dram-drama yang akan aku listkan ini. So jom...

10) The K2 (16 Episode, TVN)
Bagi aku, The K2 bukan something yang kalau hangpa nak tengok, hangpa expect dia akan jadi macam sepower Drama Goblin, Dots, Doctors. Aku sendiri tengok The K2 sebab Ji Chang Wook, okey personally, memang la tak bagus tengok drama sebab pelakon tapi come on semua orang macam tu. Dia buat kan aku still boleh layan dan rasa okey awesome, tapi tak ada la sampai everyweek aku akan excited gila tunggu, dia perasaan yang macam biasa-biasa ja. Hahaha. Tapi seriously kalau hangpa peminat drama ada lawan-lawan yang macam fuhhhh wajib tengok.

Starring :
Ji Chang Wook
Yoona Girl Generation

Genre :
Action
Melodrama
Politics
Romance

Rated : 7/10


9) Lets Fight Ghost (16 Episode, TNN)
Aku suka sebab lain dari lain, kalau pernah tengok Master's Sun, ha lebih kurang la cuma yang ni plot dia lain, dan mesti lah tentang hantu. Hantu dia ada yang lawak, ada yang aku tak berani nak tengok, macam scary gila nak mampus weyh. Aku tak nak cerita sinopsis since aku tak nak spoil kan yang nak tengok, so kalau rasa nak layan, go for it hahaha.

Starring :
Ok Taec Yeon
Kim So Hyun

Genre :
Horror
Comedy
Romance
Action
Mystery 

Rate : 8/10


8) Uncontrollably Fond (20 Episode, KBS2)
Aku minat sangat dengan Kim Woo Bin, jadi jangan tanya kenapa aku tengok. Dia jenis muka bad boy yang cute sangat. Me kennot la weyh.Cerita yang ending tu, sedih la. Susah nak explain dengan perkataan ni, tengok ja la.

Starring :
Kim Woo Bin
Suzy Miss A

Genre :
Melodrama
Romance

Rated : 8/10


7) Scarlet Heart Ryeo (20 Episode, SBS)
Kalau peminat historical drama, so ini adalah drama yang terbaik untuk you guys. Aku bukan peminat drama yang ala-ala zaman dulu kala, aku sangat lah tak suka, memang tak layan, entah la perasaan tu rasa macam apa benda ni, ha gitu, tapi Scarlet Heart Ryeo membuatkan aku tengok dan suka. Macam boleh ubah la rasa tak suka tu. Tapi aku boleh cakap yang cerita ni sangat sedih. Oh kalau suka prince-prince yang cute, layan la okey.

Starring :
Lee Joon Gi
IU

Genre :
Fantasy
Historical
Romance

Rated : 8.2/10


6) Weightlifting Fairy Kim Bok Joo (16 Episode, MBC)
Sangat cute, aku suka cara Sung Kyung dan Joo Hyuk berlakon, macam wowwww. Sebenarnya waktu dia mula-mula air aku macam tak layan pun, macam biasa-biasa, memang tak tengok. Pastu aku tertengok compilation tentang drama ni, at the end apa lagi, dah sudah gigih layan sampai habis sebab cute nak mampus weyh. Terutama bila Chubs dengan geng-geng dia sebut SWAG~~~~ adoi. Sung Kyung ni power gila berlakon, entah la manusia jenis apa, dia boleh jadi watak yang buat aku menyampah gila weyh, dan boleh buat aku suka gila kat dia, dan dia boleh transform sehodoh-hodoh dan secantik-cantiknya. entah la. wow betul!

Starring :
Lee Sung Kyung
Nam Joo Hyuk

Genre :
Romance
Comedy
Sport
Teenagers

Rate : 8.5/10



5) W, 2 World (16 Episode, MBC)
Sangat fantasi, sangat tak make sense tapi bila tengok rasa excited nak tau apa yang jadi lepas tu, lepas tu dan lepas tu. Memang tunggu every week, selalu dekat website-website yang aku rajin layan drama korea, pukul 3 pagi dah update complete dengan Eng sub so sebagai manusia yang memang excited, tak tidur oii nak tengok punya pasal, macam esok tu tak boleh nak tengok. Itulah kan.

Starring :
Lee Jong Suk
Han Hyu Joo

Genre :
Fantasy
Comic
Romance
Melodrama
Suspense

Rate : 9/10


4) Something About 1% (16 Episode, Dramax)
Kisah cinta yang cliche, yang seharian, yang semua orang pernah lalui mungkin atau tak pernah lalui. Even cliche tapi bila tengok tu rasa macam jatuh cinta pulak, rasa macam okey kenapa comel sangat dua watak ni. Kalau start dah tengok, memang akan tengok sampai habis. Tak mengecewakan dan aku sangat suka. Cerita yang tak berat sangat, dan boleh nak hilangkan stress tu.

Starring :
Ha Seok Jin
Jeon So Min

Genre :
Comedy
Romance

Rated : 9/10


3) Goblin (16 Episode, TVN)
Fenomena weyh drama ni, kalau hangpa tak tengok aku tak tau la nak cakap apa, tapi memang best dan rasa macam nak cari mana lagi cerita macam ni. Watak yang paling aku suka dalam ni, Grim Reapers la, tak boleh nak buat apa, aku minat sangat dengan Lee Dong Wook, dia boleh jadi cute dan kacak gila dalam 1 masa. OMG! Cerita yang sangat fantasi, jangan terpengaruh dah la, masalah pulak. Adeh!

Starring :
Gong Yoo
Kim Go-Eun
Lee Dong Wook
Yoo In Na

Genre :
Fantasy
Romance
Drama

Rated : 9.4/10


2) Descendent Of The Sun (16 Episode, KBS2)
Aku suka suka suka suka suka okey banyak sangat lah suka aku tu, serious suka sangat dan semestinya Jong Ki, tapi jalan cerita dia lain sangat dan sangat tarik perhatian siapa siapa ja untuk tengok. Sumpah tak tipu. Kalau hang peminat k-drama harus lah menjadi list drama paling dimenati tahun 2016. Lakonan superb, Pelakon superb, Scene superb all lah senang.

Starring :
Song Jong Ki
Song Hye Kyo
Jin Goo
Kim Ji Won

Genre :
Romance
Drama
Action

Rated : 9.6/10




1) Doctors Crush (20 Episode, SBS)
Walau macam mana best pun drama lain, Doctors Crush masih menjadi favourite aku sampai sekarang, aku tak tahu kenapa, tapi drama ni lah yang paling buat aku teruk betul layan, sanggup ulang ulang episode dia sampai lah episode baru dia keluar, teruk weyh, tapi main dengan cerita tentang medical aku paling minat. Ada orang tak suka bab-bab operation bagai tapi aku suka, sebab aku jenis bukan takut darah, so memag layan la. Rindu~~~~

Starring :
Park Shin Hye
Kim Rae Won

Genre :
Medical
Romance

Rated : 10/10





yeay itu ja dari aku, tentang top 10 Drama Korea yang aku minat, mungkin taste kita tak sama, ada yang hang suka boleh jadi aku tak suka. Come on! Hope you enjoy it dan selamat bermaraton k-drama guys.

Bye
see you
muach
love you. 



Rabu, 8 Februari 2017

Review : Garnier Micellar Cleansing Water {Pink}

Assalamualaikum,
Review beauty product lagi, yes! sekarang sangat lah aku rajin review itu ini dan nampak lah memang aku rajin share dengan hangpa semua yang sudi baca sampai habis.

Benda yang memang any orang yang suka makeup wajib ada dan tak kisah jenis dan jenama apa pun. Aku boleh cakap memang kena ada, kalau tak ada susah nak buang semua makeup yang kita pakai seharian tu walaupun cuma cream dekat muka, still kena cuci sampai bersih, kalau tak esok tu bersiap sedia lah berperang dengan jerawat kecik kecik dekat muka.

Ada hari aku pun malaih nak mampus, malaih yang memang rasa *aku nak tidur ja terus, malas cuci muka* semua orang akan ada masa, akan alami semua hal macam ni. Nobody perfect yang memang jaga gila muka tak pernah terbabas, kalau ada wow sangat! Perlu menuntut ilmu rajin tu dari dia. HARUS!



Product yang aku pilih untuk buang semua makeup yang aku pakai seharian jatuh kepada GARNIER MICELLAR CLEANSING WATER ermmm first impression aku pada dia, memang tak expect anything pun just bagi aku yes try. Manusia yang suka try bermacam jenis product yang ada dekat drugstore tu aku la tu.

Sebelum ni, aku guna jenama PIXY, so jenis oily memang semua orang tahu kalau minyak memang senang gila nak bersihkan makeup dekat muka, even guna baby oil pun okey.

Bila yang ni come out dan based dia adalah air, aku macam WHAT??? are you kidding me (bulatkan mata sebab macam wow gila), Aku macam boleh ka nak cuci, buruk gila pandangan pertama, tapi beli ja, sebab semua orang try aku pun, why not give it a try, even harga dia SUMPAH murah weyh, tak tipu.

Selepas guna,
me so love it, dan sumpah aku cakap memang dia keluarkan makeup tu like a magic man, even air ja kot weyh.


Paling aku suka tak melekit dekat muka, smooth ja muka, macam tak rasa apa. Macam ohhh okey, good on my skin, and okey aku thumbs up!

Cuma yang tak bestnya mascara susah sikit nak keluar, kalau heavy sangat aku pakai hari tu, memang agak tonyoh banyak sikit la. tapi kalau cuci muka and bibir no hal, totally bersih. 


Itu muka yang aku pakai makeup, yang tak heavy pun, just light makeup untuk hari-hari yang aku rasa nak hangout or what, tapi bukan makeup yang nak pergi kelas la, kalau kelas tu simple yang masyaallah la.

Just muka yang macam tu aku just perlukan 3 cotton pad dengan 2 kali aku picit Micellar water atas dia and semua warna-warna yang ada atas muka tu hilang. 2 cotton pad untuk muka kiri kanan dan 1 cotton pad untuk bulu mata, sebab aku pakai heavy sangat mascara on that day.

Everything just gone like that dan kalau rasa nak cuba aku boleh kata go and buy lah, tak rugi duit pun. Insyaallah lepas tu hang akan suka dan jadi favourite beauty product all the time babeh.


Muka dah bersih dari bermacam-macam yang aku tempek base itu ini, concealer and many more. So yes aku rate kan 8/10 untuk GARNIER MICELLAR CLEASING WATER.

Kalau nak beli boleh cari dekat Watson, Guardian ataupun any supermarket pun ada. Ada botol yang kecik dengan yang besar. Harga murah sangat. Ada dua warna, pink dengan biru.

Harga
125 ml = RM 14.50
400 ml = RM 29.90

Kalau nak cuba boleh pergi drugstore sekarang no hal
so tu ja, byebye
see you
muach love you




Isnin, 6 Februari 2017

Review : Marykay - CC Cream

Assalamualaikum,
Hari ni hari aku rasa sangat jatuh cinta dan rasa sangat nak review apa yang buatkan aku jatuh cinta tu. Bukan senang nak cari sesuatu yang boleh buat kita jatuh cinta dan rasa tak nak cari lain dah. PAYAH!

So CC-Cream dari Marykay betul betul buat aku jatuh cinta pada pandangan pertama, kau raso? Jatuh cinta dari segi packaging yang sangat simple tapi kalau ikat ribbon sikit dan hadihkan dekat awak yang baca ni ha mampu buat hati jatuh suka kan dan semestinya texture cream tersebut yang buat aku rasa wow. I love itttt.

BB Cream, CC cream dan Foundation ada peranan masing-masing yang semua orang kena tahu apa yang dia letak dekat muka. Dah hari ni aku review tentang cc cream so aku cakap tentang apa yang aku nak review  la kan. JANGAN RISAU post ni bukan post yang disponsor oleh Marykay, iannya memang dari hati.



CC-Cream stand for Color Correcting so dari situ pun kita dah tahu, cc cream memang untuk sekata kan warna kulit, hilang kan merah-merah dekat muka dan bagi nampak muka tak sembap  dan selalunya dia akan lebih cerah dekat kulit, so after tu nak apply foundation boleh, nak apply powder pun boleh, kalau nak just pakai cc-cream ja pun boleh.

Apa yang best tentang CC-CREAM dari MARYKAY

EASY BLENDING
I told you, sangat mudah giler nak mampus blend dekat muka, tak kisah la guna tangan ka, beauty blender ka, even brushes. Totally, ermmm sememangnya buat hidup hang mudah giler nak mampus. So confirm hari-hari yang bakal dilalui sangat disayangi dan penuh ceria.


SPF 15
Semua orang tahu, kita sangat perlu letak dekat muka something yang ada spf untuk elak muka kita dari direct matahari. Tak nak kena kanser kulit or sunburn kan, so cari lah something yang ada SPF. Aku jenis kulit yang sangat mudah kena sunburn, kalau orang lain jenis cepat naik jerawat tapi aku musuh utama dekat muka sunburn. Sebelum ni macam-macam jenis product yang ada spf aku pakai untuk elak sunburn tapi at the end balik ja muka memang macam *I am not from Malaysia anymore*

After aku pakai lebih kurang 5 bulan aku dah pakai, alhamdulilah it getting better on my face, kalau kena sunburn pun just macam sikit ja, tak dah macam dulu, macam ohhh okey balik kelas tak ada la muka macam kerang hangit tu. I love you lah.

4 COLOR
- very light
- light to medium
- medium to deep
- deep
Aku guna 2 warna light to medium adn medium to deep, warna kulit aku bukan jenis putih dan bukan jenis gelap gila, aku tengah-tengah tak putih tak gelap cuma boleh la lagi nampak tahi lalat aku dekat dagu tu.

light to medium
Basically aku guna bila aku nak cover muka aku lebih sikit, sebab malas nak pakai concealer. Warna di agak cerah dekat kulit aku tapi still boleh masuk dengat kulit, tak ada la nampak tepung gomak ka atau jadi kelabu asap. Personally, its quite good on my face for everyday look makeup. 



medium to deep
Kalau untuk nampak natural dekat muka aku pilih guna color tu untuk just tak nampak batang hidung merah-merah sebab tetiba jadi apa entah atas hidung tu. Adeh! Bagi nampak fresh, tak nampak sembap sebab tak cukup tidur ataupun malam tu makan kenyang giler pastu terus tidur. 


SETAHUN
Satu tiub tu ada 29ml dan aku nak cakap semuanya bergantung kepada cara penggunaan masing-masing kalau untuk aku setahun lebih boleh tahan. Betul tak tipu. Jimat duit untuk belanja cc-cream untuk setiap bulan.

CAKE
Yang pasti bila pakai. muka tak jadi *cake* tahu kan muka kalau jadi macam tu macam mana, selalu jadi sebab foundation kita pakai tak sekata so susah nak nampak flawless, tapi cc-cream ni tak adanya nak jadi semua tu, kalau sebelum tu letak primer lagi la hasil yang niceeeee. *thumb up*


light to medium
medium to deep

BERMINAT?
For your info la kan, Marykay memang tak ada store dekat Malaysia, even cari dekat Sephora pun memang tak ada, semuanya boleh beli online dekat beauty consultant Marykay, so depa ni akan consult apa yang okey dan tak okey untuk kulit kita. Of course aku one of orang yang kalau nak beli Marykay boleh cari aku. Just PM me on Facebook atau pun DM me on Instagram


Harga - RM79 
Worth your money tau.

Aku guna aku rasa sangat okey
sebab tu
Aku share dengan semua
dan semestinya
Aku akan jual untuk semua orang yang nak nampak cantik.

thats it
bye
love you
muach