Rabu, 2 Ogos 2017

My Eczema

Assalamualaikum,

Tengah tunggu ma aku call suruh ambil dia hari ni, tiba tiba rasa nak share macam mana aku deal dengan Ezcema. In case kalau tak tahu benda alah apa tu, dia sebenarnya satu penyakit kulit yang disebabkan oleh alergic dengan persekitaran ataupun makanan. Selalu baby baby yang comel ja kena, tapi jangan lupa dah tua macam aku ni pun boleh lagi kena. 

ECZEMA
Apa yang tak best perihal dia ni, bila kena tu kulit jadi merah merah dan sangat gatal. Memang bila kena rasa nak garu, sebab kan bila kita garu dia akan jadi teruk sangat dan tinggal parut yang susah nak hilang. Aku masih ada parut yang sampai bila bila akan ada. Dekat kaki memang tak boleh buat apa la, tapi makin lama parut tu makin pudar cuma makan masa. 

Kalau ada suggestion cream apa yang best untuk hilangkan parut eczema, let me know okey. Just comment down below guys.

Basically, aku sedar yang aku ada Eczema waktu 16 tahun, waktu tu dia jadi dekat tangan, macam satu tompok merah merah dan ada biji kecil kecil penuh. Aku ingat benda biasa ja, letak la minyak gamat macam tu, lagi teruk cerita dia. Memang gatal, berair dan rasa sangat tak selesa. Aku pulak jenis tak suka jumpa doktor, memang menangis la nak jumpa pun. Macam doktor tu nak bunuh aku ja bila aku jumpa dia, entah perangai tu ada sampai sekarang.

FAKTOR

Genetik
Mama aku penghidap asma dan alhamudlilah sekarang ma aku dah sembuh, tak payah ubat apa lagi dah, nak tahu rahsia dia itu kena tanya ma aku lah. Salah satu sebab aku boleh terkena Eczema sebabkan ma aku ada asma. Memang tak boleh nak elak.

Makanan
Memang kena tahu apa jenis makanan yang kita alah, memang kena ada satu buku dan tulis benda apa yang bila kita makan, kita alah.
Aku sangat alah dengan coklat dan citrus fruit, tapi masalah dia COKLAT! favourite aku, memang sedih bila tak boleh nak makan macam orang lain. TAPI! sebulan sekali aku makan ja hahahahaha. Citrus fruit ni buah buah yang masam selalunya, dan paling aku tak boleh makan orange, lemon dan kawan kawan mereka.

Persekitaran
Aku dengan asap atau habuk, boleh lagi kontrol, cuma kalau banyak sangat habuk aku pekisah, kemas bilik ka apa bagai, memang gatal gatal la cerita dia, tapi tak seteruk makanan.

Haiwan
Aku alah bulu kucing, tapi aku bela 2 ekor kucing, Folie dan Yiowyiow. Macam mana aku buat, aku make sure tak tidur sekali dengan budak comel 2 ekor tu, dan lepas main ja dengan budak nakal tu, terus basuh tangan apa semua. Kalau tak buat macam tu muka aku gatal giler, rasa macam ermmmm.



MACAM MANA AKU DEAL
Ini cara aku dan kulit aku memang sesuai dan hari ke hari makin membaik cuma kalau tersalah makan ka, apa ka memag kena juga lah, macam sekarang masih tak boleh recover totally sebab memang alergic, kalau salah ja jadi. Penyakit yang memang sampai bila bila, sampai mati weyh.

Sabun
Ini benda asas dalam hidup aku macam mana aku start eczema aku makin berkurang, sebelum ni memang aku jenis bantai ja apa yang ada dalam bilik air, asalkan sabun, asalkan wangi, okey ON! tapi aku mula perasan bila aku salah ja guna yang lain, memang kulit jadi kering gila lepas tu, mula la, gatal gatal. Banyak produk aku cari, last sekali Johnson's Baby Bath Milk plus Rice juga yang terbaik untuk kulit aku. Tak dry sangat, tak oily sangat. Just nice ja dekat badan.

Brush
Kita panggil apa entah benda alah kuning tu? hahaha aku tak tahu nama dia apa, tapi yang pasti, sangat membantu untuk buang kulit kulit mati dan segala macam daki hahaha. Aku alergic scrub, apa jenis scrub badan aku tak boleh guna, aku dah try macam macam, lepas pakai bukan lagi okey memang lagi teruk. Aku stop pakai dan aku guna brush ni ja nak hilangkan kulit mati ka apa ka semua. Bagi aku walaupun tak 100% membantu untuk putihkan, peloleskan kulit badan tapi masih okey untuk kulit dan juga eczema.




Lotion
Benda paling penting dalam hidup aku yang memang kena ada dekat dalam bilik, beg dan sebagainya lah. WAJIB! badan aku jenis kulit kering dan berbeza dengan kulit muka aku jenis normal dan t-zone ja oily so combination skin la dekat muka. Kalau badan memang, especially tapak kaki dan tapak tangan. Aku tak boleh buat main DRY! Aku akan pakai pagi dengan malam sebelum tidur tu. Apa jenis lotion dekat aku sangat membantu. Salah satu dia yang dekat bawah ni Cetaphil Skin Restoring Body Moisturiser aku beli yang travel pack ja senang nak letak dalam beg. Actually dia ada sabun dia, dan boleh tahan mahal tapi tak sampai RM 100 pun, setahu aku formulated dia memang untuk kulit Eczema tapi aku tak suka bau dia so aku stick dengan yang sedia ada. Lotion dia aku okey ja. Apa jenis lotion yang mana rasa okey, guna ja sebab kulit jenis lain lain. Try and Error ja.





Cream
Memang wajib ada, tak boleh tinggal, kalau tetiba naik ja dekat kulit, aku cepat cepat sapu, tapi itulah dia macam tinggalkan kesan parut yang tak elok. Aku rasa dia ada steroid, maybe. Sebelum ni au guna yang doktor bagi ja, disebabkan aku takut jumpa doktor, aku bawa contoh aku beli dekat farmasi. Keburukkan dia aku sendiri tak pasti macam mana kalau pakai lama sangat, tapi alhamdulilah okey ja sampai sekarang. Guna cotton bud tau nak sapu benda lah tu pastu basuh tangan tau hahaha.




Itu ja yang aku guna selain jaga apa yang aku makan dan persekitaran aku, alhamdulilah kulit aku makin membaik cuma tinggal sikit sikit ja lagi, macam bila aku makan coklat minggu lepas so kena la letak ubatkan. Padan la muka kan. 

Nak sembuh, sangat makan masa, tak boleh la letak ubat ja hilang semua, bila kita tahu, kita alah banyak benda, memang kena jaga apa semua lah. Kalau rasa sabun yang menyebabkan eczema makin teruk then cari alternative lain atau pun produk apa yang sesuai.

SUPPLEMENT! 
Buat masa sekarang aku tak ada guna apa pun. Entah la kan, setiap kali aku guna, memang testimoni cakap okey la apa la, tapi untuk aku tak okey, jadi aku tinggal ja. Aku malas dengan apa apa jenis supplement so aku jaga ja la kulit aku. Macam, tak boleh kering, tak boleh oily sangat, kalau peluh tu pandai pandai la kawal, peluh boleh gatalkan kulit juga, kadang kadang aku rasa macam aku alergic dengan peluh sendiri pun ada bahahhahaa. 

Memang KEY dia 
Pilih produk yang sesuai, tak semua benda orang lain guna, sesuai untuk kita.
Jaga permakanan, apa yang boleh dengan tak boleh memang kena alert.
Tengok persekitaran apa yang boleh sebabkan eczema kita makin worst, kalau boleh elak, elak!

Itu ja aku boleh cakap, pandai jaga diri dan kulit ja la. Semua bergantung pada diri sendiri, apa okey dan apa yang tak okey. Redha ja la ha kan. Yang penting dia bukan jenis penyakit berjangkit, disebabkan kau baru perasan kau ada eczema, kau nak salahkan orang lain. Come on itu semua sistem dalaman badan kita. Darah ka apa ka. Gitu lah.

bye
love you
hopefully, it can help you.


Selasa, 1 Ogos 2017

August's Babies

Assalamualaikum!
Hye!

Selamat datang Ogos! semoga bulan ni memberi banyak makna dan kenangan untuk semua orang, semestinya bukan untuk aku ja la ya. Aku! adalah AUGUST BABY :) dan aku tersangat obses dengan bulan aku lahir sama semesti aku obses dengan Unicorn dan Ji Chang Wook. Tak boleh nak buat apa.

Aku akan cukup umur sebanyak 23 tahun untuk 2017 ni, dan aku rasa aku tersangatlah matang dan tua untuk umur tu. Masih rindu zaman belasan tahun yang terasa muda belia remaja uolls. 



Untuk tahun ni, tiada apa pengharapan yang tinggi atau untuk cuba dicapai. Cuma satu harapan yang biasa biasa yang setiap tahun aku brought forward ala ala balance dalam account baki b/f gitu. Macam biasa 

Tolong la badan tu kurang sikit lemak degil.

Tolong la pipi tu jangan nak chubby macam kuih bahulu sangat.

Tolong la makanan sedap sedap jangan nak wujud sangat dalam hidup aku.

Tolong la makan sayur wahai seorang Amalina.

Tolong la bawa bawa rajin workout sikit.

Tolong la jodoh cepat sikit sampai. eh! kidding!

Tahun ni hanya berkisar tentang lemak lemak degil yang wujud yang susah betul nak pergi. Senang naik senang la turunnya tapi itu lah, bila dekat rumah, siapa ja nak tolak apa yang ada depan mata. Duk asrama boleh la, pejam mata tak beli, so tak ada la depan mata, so tak ada la nak makan, so tak ada la badan nak naik sangat, so selamat la sikit. Ini aduhai! rasa nak ja lempang lemak lemak yang ada. Kau degil snagat apa hal doe!

Bosan bab lemak kan.

Aku harap result semester 4 come out well lah, dan aku boleh intern dengan selamat untuk semester 6 hendaknya. Takut juga bila fikir result ni, paling seram sem lepas la, aku rasa paling subject menyeramkan, sebab? teori semua! dan aku! sangat membenci apa itu teori itu ini. I need a lot of numbers! masyaallah.

Dannnn

Happy Birthday who celebrate it together on this month. My date on 23rd August so dont forget to wish *wink*.

To those who celebrate it either 1st August or until 31st August, I wish you Happy Birthday and have a long and pretty life. Stay kind, stay nice, stay smart, stay healthy, stay charming, stay pretty, stay look pretty good, stay the way you are and be happy with what kind of journey you may be begin or already begin. May God bless you, not only the day you are born but forever till hereafter. Have a sweet birthday August Babies.

bye
love you more
good luck.



Rabu, 26 Julai 2017

Ya! Memang Orang Kedah Pun.

Assalamualaikum,

Unexpected journey macam tu la cerita dia, jalan tanpa arah dekat negeri sendiri yang asyik cakap orang Kedah tapi satu tempat dekat Kedah pun tak nak jelajah, sebenarnya ini memang jalan yang kelibut sikit lah. Keluar dari pagi tapi akhirnya akhir dekat satu tempat yang kami pun eh apa benda la tempat ni. Memang gagal la nak jadi tourist guide dekat negeri sendiri kan.

Sebenarnya, tengah cari tempat cantik cantik dekat sini nak shoot Shawl dari Zyra Aisya. By the way, Zyra Aisya satu brand shawl yang founder dia makngah aku sendiri, aku tolong cuti cuti ni. Tolong jadi model juga lah since kami tak ada model yang official lagi so anyone can be la cerita dia. Kalau nak tengok shawl shawl mereka boleh dekat bawah ni :

Instagram - Zyra_Aisya
Facebook - Zyra Aisya

Klik klik klik okey!

OKEY! Kembali.

Tempat pertama yang dalam kepala dekat Masjid Al Bukhari. Sumpah cantik gila. Ni memang tempat wajib la kalau musim raya, lepas solat raya ja sumpah ramai benor manusia dan aku bukan disitu time tu.


nice kan


double chin, siapa kisah weyh!


masalah utama aku!
tangan dan tangan!
AWKWARD! 




Kawan since zaman diploma, zaman kelas sesama, umur sesama cuma perangai ja tak sama hahaha. aku macam biasa lebih cool dari semua orang. Dia lah kawan aku yang jangan memain woiii temper hahahahaha. Bertuah tau dapat kawan macam aku Nad, relax dan cool ja. Sumpah! kalau tak percaya hahaha.


Ni kawan yang selalu bergaduh, dulu diploma memang sekali tapi tak pernah bertegur apa pun, senyum pun idak, nasib la waktu degree, waktu orientasi tengah cari baju putih, aku jumpa dia dan kawan sampai sekarang.

Habis cerita duk lepak depan sana, tangkap gambar satu dua, tapi tak ada la satu dua banyak juga lah. Pastu lapar! singgah Aman Central makan McChicken dengan Ice Mocha (obsession). Lepak, sembang, gosip, shopping itu ini, dah settle. Gerak!

Solat Zohor dekat Masjid Zahir, 1st time weyh masuk. Nama ja duduk sini, tak pernah duk masuk, cantik betul suasana dia. Bangunan! sesuatu sangat. Beautiful!





Dah habis satu, satu pulak kami pergi, memang jalan yang tak berarah tuju. Bantai ja na pergi mana pun. Memang rasa hala tuju yang tanpa arah. Selamat la ada Meeza yang pakar jalan dekat sini. Nak harap ke aku? sumpah weyh sesat macam tu ja la kejap lagi ha!

Menara Alor Setar, lalu ja tak pergi pun. Bahahahahaha entah la tak pernah la lagi rasa nak jelajah apa ada dekat area menara tu. Tunggu la bila bila aku rajin pulak kan.



Pastu gerak pergi Kuala Kedah, entah la apa kami cari, saja jalan jalan, tengok apa ada dekat Kota Marina apa tu. Tak ada gambar nak tunjuk sebab tak sempat nak tangkap, busy dengan jalan dia yang macam nak jumpa jalan mati ja kami ni. Last kali u-turn macam tu ja.

On the way nak balik rumah, singgah Gunung Keriang. Itu pun jumpa monyet monyet dari tok tokwan dia sampai la cucu entah cicit mungkin. Aku? penakut weyh. Tapi salute la dekat abang yang rajin gila bagi monyet monyet tu makan. Aku tengok dia bawa pisang la epal la apa la. Bagus betul awak ni. 

Nak makan Ais Kacang dekat Tasek Darulaman, sekali kedai kedai situ pulak dah tutup. Tak tahu la kenapa, tetiba rasa macam mungkin dah bertahun aku tak jejak kaki dekat sana kot. Mana makcik Ais Kacang sedap tu p? Makcik? Rindu Ais Kacang! Pakcik Makcik yang jual belon pun dah tak da, perasaan sedih tu susah nak gambarkan.

Akhirnya, memilih untuk lepak sambil makan makanan yang dalam dulang dekat Coolicious area C-mart BDI. Orang selalu viralkan dulu, cakap tiptop so kami pun terpengaruh dan cuba tapi sorry not met my expectation, mungkin kalau repeat makan yang dalam dulang tu, tak la kot, maybe makanan lain, aku order Ice Mocha juga dan yeahh ada macam kurang sikit. 

Tapi yeahhhh
balik jom hahaha.
So done it!

Have a nice day everyone!
I love you :)





Ahad, 16 Julai 2017

Cukup La

Assalamualaikum.

Akan ada satu masa dan ketika, hati akan rasa betul betul nak mengalah dengan apa yang dah dicuba, bila fikir sefikirnya, semuanya hanya sia sia, tak ada apa yang beza, masih yang sama, tiada perubahan. Untuk apa masih pada yang sama kalau tak berguna apa pun. Adakala mengalah jalan terakhir yang setiap orang punya.

Kata orang lain, jangan mengalah selagi belum mencuba, kenapa nak mengalah, sebab setiap titik untuk mengalah adalah satu ''magical'' yang akan berlaku. TAPI!

Manusia, ada rasa penatnya, ada rasa cukup la cukup la, dah la. Benar? kan? Kita manusia yang hatinya bukan kuat mana untuk terus berpegang pada hanya satu tiang yang bila bila akan jatuh tertimpa diri. Kita manusia ada hati yang tahu elak dan mengalah untuk sesuatu yang tak memberi apa makna. 


DULU
Aku pernah lalui suatu ketika dimana aku masih mengharap pada sesuatu untuk kembali, satu pengharapan yang sangat tinggi, bahawa esok aku bangun ada sesuatu yang mengembirakan. Manusia kata aku bodoh masih berharap, tapi aku kata harapan adalah cahaya untuk kejaiban. TAPI! tahu, itu semua sia sia sebab semua tu hanya satu pengharapan kosong yang Tuhan kata semua tak akan kembali macam mana aku nak. DIA! ada perancangan sebaiknya untuk aku. Itu aku percaya.

Titik mula aku berhenti berharap, SETAHUN! aku perlukan masa setahun untuk berhenti dan tak pandang apa yang telah aku pilih untuk tinggalkan. Waktu dan masa itu, aku yakin 'enough is enough'

AKU
Dulu aku yang corakkan segalanya supaya nampak sempurna kiri dan kanan, sekarang aku sendiri yang padamkan setiap corak yang pernah aku buat. Bukan sebab bila aku tengok aku kembali, tapi sebab yang mudah, aku malas nak ambil tahu. 

PERUBAHAN
Berubah bukan kerana benci tapi kerana satu perasaan yang sudah la, aku dah malas nak ambil tahu, aku dah malas nak kisah, pernah atau tak kewujudan dalam hidup aku. Yeah sampai takat tu ja. Bila aku pilih untuk berhenti, semua yang pernah aku lalui, aku berhenti, apa yang aku pernah suka, aku berhenti, apa yang pernah ada kenangan, aku padam dan biarkan, apa yang pernah berlaku, itu ketentuan dan aku anggap macam angin lalu. 

BERHENTI
Tanya kenapa aku mengalah, aku jawab, untuk apa nampak bodoh sampai bila nak malukan diri sendiri, sampai bila nak biar orang lain tengok kita tanpa maruah, mengharap pada yang ''not yours'' sumpah weyh aku boleh cakap buang masa.

Aku menyesal sebab aku pernah lalui waktu tu, dan aku yakin semua orang pernah lalui situasi yang bodoh tu kan. 

Bangun dari mimpi yang panjang tu dan berjalan atas realiti dan masa depan yang telah Dia corakkan yang tampak sempurna. 

Berapa lama pun kau ambil masa untuk melepaskan sesuatu, tak apa weyh. Ambil la banyak mana pun masa. Sebab masa segala galanya. Dengan masa ja sayang berubah benci, benci berubah sayang. Ambil la banyak manapun masa. Yang penting bila kaki dah berjalan kehadapan, jangan berhenti. Dah tinggalkan apa yang bukan milik kita. 

ME!
Alhamdulilah everything went well. Thank you for those always here and there for me. Without asking anything, they just lend their hand and let me hold onto it until I know how to begin again. That place, where I started to begin all over again without hesitation, where I put the 'stop' line. 

Feel tired?
rest for a while
and
be fresh again when you wake up!
let something hurt you so much
GO!

Good luck
and
Love yourself.





Khamis, 13 Julai 2017

Randomly Talk : Jodoh

Assalamualaikum,
Anggap ja la sekarang ni macam kita tengah sembang sembang sambil minum coffee di celah celah manusia yang ramai dalam cafe. Harghhh imagination kau.

How the idea come out?

Well, of course daripada sekeliling aku.

Petang petang sambil makan cake mama bawa balik sebab tadi taska tempat mama aku ada buat majlis raya. hurmm so kurus! lupakan lah. minggu depan la mula balik. Tengok la nanti siapa yang menang, makanan depan mata atau otak duk asyik cakap nak kurus. 

Tengah la bersembang dengan mama, tetiba Jajat whatsaap, cakap tentang skincare marykay yang mama aku guna tu, tak apa lah, pastu cerita la tentang diet kami dua yang sememangnya syaitoon sungguh. Gagal. But Jajat go girl, keep it up! btw she's my makcik forever ever evah.

Aku anak tunggal, dan aku sangat family person. Disebabkan aku tak ada abang atau kakak yang boleh share semua benda, jadi mak mak sedara dan pak pak sedara aku lah kakak dan abang aku dari aku dalam perut sampai la dah 23 tahun pun. Terima kasih sebab selalu jadi mak guard dan pak guard untuk hidup seorang Nana. Blessed!


Okey kembali, iklan kejap.......................

Tengah la bersembang diet itu ini makan sayur makan lauk ja apa semua tetiba eh masuk bab jodoh pulak. Kalau bab jodoh, dia punya kesan memang sangat mendalam. 

JODOH
Satu benda yang kita tak akan nampak dengan mata kita yang even hang pakai spect ka tak pakai ka, memang hang tak nampak macam mana hang cuba pun guna 2 biji mata tu. Yang kalau hang rancang macam mana punya baik, salute, superb pun kalau dah itu bukan jodoh, hang tetap akan tercari cari. 

Dia bukan satu benda yang jumpa hari ni, dan yakin he's the one, dan esok yes dia jodoh aku. Not at all. Kadang-kadang Tuhan saja ja temukan kita dengan orang yang salah, satu perasaan dikecewakan, satu perasaan yang jangan letak cinta manusia terlalu banyak lebih pada cinta Tuhan, yang dimana Tuhan nak remind, Ini kerja Aku, kalau Aku kata bukan, maksudnya bukan.

Ada masa orang yang hang suka, tak suka hang balik, ada masa orang yang hang tak suka tapi dia bersungguh suka hang. Dunia weyh dunia. Kita tak akan dapat apa yang kita nak, tapi kita akan dapat apa yang kita perlu disaat kita betul betul perlu.

Kalau rasa kecewa sekarang,
Percaya la suatu saat Tuhan akan hantarkan sesuatu yang boleh ubatkan segalanya.

Siapa ja tak pernah rasa yang hati tu hancur berkecai yang macam tak tahu nak cantum balik kesudah, semua pernah rasa, takkan nak melutut, nak jadi bodoh berharap pada benda yang memang tak ubah apa apa. Tengok diri sendiri sekarang, kalau boleh berdiri dengan jayanya hasil dari setiap yang hancur tu maksudnya 

YES! You're smart! and respect yourself enough to walk away from anything that no longer yours. Just stand up, dress up, and walk with confidence ladies/men.

Jodoh di tangan Tuhan, Dia tahu apa yang terbaik dan Dia dah plan elok untuk kita semua, kalau betul jodoh kau dah sampai sekarang ini, waktu ini, itu lah pilihan yang Dia dah tetapkan, tapi kalau Jodoh kau lambat dan tengok semua orang umur sebaya dah mula kendong anak kiri kanan, chill ja, Tuhan tahu yang terbaik. 

Chill, relax and follow the flow :) 
Gerak lu.
Thanks cik jajat bagi idea untuk menaip.
wahahahaha. 



What's In My Bag #SchoolVersion

Assalamualaikum,

I'm back again, yeah!

Miss me? Yes you do!

Wahahahahahahahahha

When everyone do a video about this matter, but I am not a good vlogger then lets be in written because I am also not a good blogger too, but who care man!

Conversation with my very good human being in my life :)

0) bawa apa ja dalam beg pergi kelas tu?

barang nak pergi kelas la.

0) ada bawa orang dalam tu nampak berat tu? buku nak pergi kelas banyak sangat ka? bahaha

karut apa aih! 

So let see apa yang aku bawa pergi kelas sehari hari, itu pun kalau hari tak ada kena bawa buku setebal alam lah, kalau yang tu backpack la dik non, kalau tidak larat nak pegang 2 buku setebal alam dalam 1 masa. Memang lepas tu tak payah pergi gym, muscle terbina sendiri arghhh. 


Barang tak ada la banyak mana dalam tu, tapi manusia itu asyik sungguh comment cakap beg aku itu ini lah, so let's begin. 

Even aku rasa post kali ni macam merapu tapi arghhh apa apa la. Kalau nak baca, baca okey. Kalau tak nak dah dah dah stop, baca benda yang lagi berfaedah.




Beg beli dekat Padini around RM 20 aku rasa.
Actually yang dalam round dekat beg tu aku ada letak button badge tapi entah la aku hilangkan atau jatuhkan dekat mana, sampai ja bilik, tengok tengok satu persatu hilang dibawa masa mungkin. Ada yang aku pakai sehari ja, pastu esok dah hilang. Aku ni memang la!


3 benda wajib!
Notebook
Pencil Bag
Calculator - Wajib!tak boleh tinggal. 
Apa guna kau student acc tapi at the end calculator pun tak ada kan.


berkecamuk hidup bila buka.


stuff stuff yang normal person ada


Ini tak ada la wajib sangat tapi kena ada la kalau tidak 
Purse - its all about money and cards wahaha
Makeup bag - lepas solat sebab tak nak nampak muka macam sayur toge tahu? (bean sprout) hahahahahaha


File - Ini kalau tinggal, note and slides lesap sepanjang hari lah, pastu mula la mata pun kemain buat kerja juga. Kerja buat tahi mata. I can't focus without any notes! Just slide dekat depan, or lecturers just pong pang dekat depan at the end aku buka phone aku main phone.


Tissue - kawan sejati sepanjang zaman. Aku cepat gila peluh, ada tips?
Mentos/any benda yang masam atau berangin - Ubat sepanjang kelas
Biskut - lapar! wajib! mana boleh dalam beg Amalina tak ada makanan.


Just other stuff yang kadang-kadang tertinggal
Ear phone - kadang-kadang nak kan privasi, ewah!
Matric card - in case nak masuk library, or nak naik bas or apa apa. Nama amboi! pendekkan la sikit, ini selamat tak letak nama penuh terus kan. 
Kunci - tak masuk bilik kang nanti.

Itu ja yang aku bawa sehari hari, tak ada yang pelik pelik yang abnormal sangat, tak ada la aku bawa Bunnynna aku ikut serta pergi kelas. Dia duk dalam bilik diam diam sudah. So done it! 

Bye!
See yah!
Love yah!
Happy semester break 

Selasa, 11 Julai 2017

Hey Langkawi #BffVacay #DQtakesLangkawi

Assalamualaikum guys!
Sihat?
Dah makan?
Dah kenyang?
Dah bahagia? eh!

Yang tengah holiday macam aku yang satu ni, yeay selamat bercuti ewah, marilah kita mengumpul lemak lemak yang ada sambil layan drama korea yang semakin hari semakin lagha ni hidup aku. Yang tengah kerja ka tengah intern ka tengah buat apa sekali pun, have fun dengan apa yang sedang dibuat.

Ini cerita bulan April hari tu tapi baru sekarang bulan Julai aku update. Nampak tak sibuk tu? sibuk membela badan hurmmm. 


1 April sampai 2 April 2017, waktu tu cuti mid semester, so tak ada buat apa dekat rumah, kami 7 orang decide la nak short vacation sesama, since lama gila tak spend time sama-sama tapi di akhir perancangan hanya tinggal 4 lagi 3 ada urusan. Sadis!

But, vacation is vacation so  guna masa yang ada sebaiknya, dan luangkan masa sesama, even singkat ja tapi beri makna yang banyak kan. Oh btw, time pergi sana tu aku demam yang masyaallah. Selamat ada akak akak yang boleh jagakan so mereka lah kawan dan lawan aku. Thank you as always weyh. Giler tak sayang kan.

1st DAY - 1 APRIL 2017
Naik ferry dekat Kuala Kedah dalam pukul 8.45 macam tu kalau tak salah, so dalam sejam setengah juga la, bergoyang dalam tu, tapi kalau jenis orang yang mabuk laut, ambil flight ja la kan. Tapi tak Langkawi la kalau tak naik ferry kan, baru rasa gelora tu sikit hahaha.

Sampai ja dekat sana, terus call orang yang kami nak ambil kereta sewa then kalau tak perempuan la nama dia tak singgah shopping, coklat coklat coklat woii, pastu dah penat check in chalet dekat Pantai Cenang. Check in bilik dekat Sandy Beach Resort and rate dia dalam 130++ including breakfast. bilik okey, view biasa biasa ja, view yang hadap pantai fully book. So memana ja boleh kami ni.

Makan apa semua, jalan jalan pantai, tapi spoil la sikit sebab musim hujan so terhad la nak pergi mana pun. Malam jalan jalan dekat Cenang tu at the end end up makan MCD, dekat sana la time tu 1st time rasa ayam MCD yang pedas giler nak matey tu, dah la demam, makan pedas pulak, at the end Kah yang kena habiskan.


Start bulan yang baru dengan semangat yang baru arghh kekonon weyh. Dah pergi time awal bulan April, so macam start the new month with new hope and new vibes. wahahahaha.


Raihah tapi aku panggil Aah.


Raihan aku panggil Aan
Syafika aku panggil Kah ja kadang kadang

2nd DAY - 2 APRIL 2017
Breakfast pastu get ready nak pergi Island Hopping. Tak Langkawi la kalau tak ikut serta pergi ke satu island ke satu island ke satu island.


Mata aku rabak! demam makin menjadi jadi, kena hujan pulak, Allahu!




ISLAND HOPPING bermula.
Orang pakai t-shirt and track, ini tak memang semua dah plan tak nak mandi just nak jalan jalan. so boleh tahan juga la basahnya jeans aku tu hahaha



Tasek Dayang Bunting
tera hang nak sampai kat tasek tu dugaan dia masyaallah, boleh kurus kalau hari hari, dengan monyet duk bersapa lagi. oooo siap ada oink oink weyh, selamat jenis tak kejar manusia. Yang pasti air dia cantik gila weyh, hijau ja, tapi hati hati la ya!



Beras Basah


Done it!
banyak tempat tak pergi since hujan lebat sangat dan aku pun demam so memang terhad itu ini, apa pun best friend kan, enjoy every moment ja la, even lepak bilik ja banyak hahaha. Insyaallah nanti kita pergi lagi kalau ada masa lagi.

Full video trip aku ke Langkawi >>>>> https://www.youtube.com/watch?v=2ZoQxQ77ses 


bye
see yah
love yah



Ahad, 2 Julai 2017

Selamat Hari Raya

Assalamualaikum,
Aku kembali, akan nampak lah blog ni berupdate bila sem break menjelma, kalau tak cuti busy benor hidup dengan kertas kertas dan nombor nombor yang membosankan hidup seorang Amalina.

Sebelum tu aku nak ucap Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin, masih tak lambat kan kalau aku nak ucap, aku minta maaf kalau aku ada buat salah secara sengaja ataupun tidak sengaja. Terbuli itu ini ka apa ka, aku ni memang kan. Maaf dan ampun weyh. Manusia yang serba serbi kekurangan ni kalau buat salah bukan nak perasan. Adeh.


Raya pertama macam biasa untuk setiap tahun, beraya dengan keluarga-keluarga rapat dekat Bukit Pinang, Kedah. Kampung dan syurga untuk semua ahli keluarga berkumpul secara berjemaah. Ini belah mama aku. Since ma aku ramai gila adik beradik dan yang best ma aku anak sulung so ramai lah sepupu sepupu yang muda pada aku. Yang tak bestnya aku lah kakak yang sentiasa kena buli dengan budak-budak ni, tapi mereka lah kesayangan seorang Kak Ina, tapi Afiq panggil Kek Enna. Rindu!







Masa untuk melawat kawasan kawasan yang aku ni setahun sekali ja jumpa semua orang, sampaikan kalau baju raya aku ni tak sama dengan ma aku, depa boleh cakap aku menantu baru dalam rumah. Ehemmmm itu tak masuk dek akal betul. 

p/s : By the way, yang baju merah tu pakusu aku, masih single, jadi mana mana calon yang sesuai dan berani masuk dalam keluarga generasi Pak Ali, boleh pm *keyit mata*

Ini pulak cerita hari raya kedua, berkumpul secara berjemaah dekat rumah makngah aku, just kumpul reramai dan sembang macam tiada hari esok menjelma, makan macam esok dunia akan habis barang untuk makan. Bila raya menjelma, rosak diet yang sebulan dijaga rapi. 








Ini cuma setengah dari generasi Pak Ali, arwah wan dan arwah tok mesti bangga dengan kami semua kan, sebab masing-masing masih bersama walaupun mereka dah tak ada. Orang lain selalu tanya "kenapa nak balik kampung lagi, wan dan tok hang kan dah tak ada." tapi walaupun dah tak ada, keluarga tetap keluarga, sentiasa ada bersama walaupun mak dan ayah dah tiada. Wan dan tok, Ina rindu! Ini raya ketiga tanpa wan dan raya kedua tanpa tok. Rindu sambal ayam tok, rindu dengan lawak wan.

Semoga semuanya baik baik sahaja, walau dimana pun kami semua berada, keluarga yang utama, walaupun jatuh dan bangun, keluarga yang ada dahulu sebelum orang lain. Mereka manusia yang sentiasa aku letak dahulu sebelum orang lain. aku memang anak, anak saudara, sepupu yang clingy untuk mereka. Wahahahaha. 

Thank you!


FAMILY PERSON! yes I am.
SELAMAT HARI RAYA untuk sekali lagi 
DARI GENERASI PAK ALI dan TOK MAH
Love, Amalina Yaakub.